1 Haziran 2016 Çarşamba

Yalnız insanlar senfonisi

Sayfa 16

Yalnızlık neydi? Belki de içine itildiğimiz karanlık havanın buğulu ve gerici yağmurunda her telden insanın düşündüğü bir soruydu. Umutsuz, karanlık, sessiz…
Mülksüzlük ve parasızlık hissinin getirdiği bireysel hüzün.
Sermayedar tv programlarında elenen tatlı yarışmacının acısı, boşluk ve daha bir çoğu..

İşte bu senin tanımındı küçük burjuvazi! Kapitalist düzleme ayak uydurmaya çalışan ve oportünizmin kaygan zemininde düşmüş, bir daha da kalkamamış, daha doğrusu kalkmaya niyeti olmayan çıkarcı-yapmacık bu düşünce, şu günlerde yalnızlığı böyle tanımlar.

Hayır, hayır okumaya devam et lütfen.

Tohumlar bile yalnız ekildi, yalnız filizlendi, yalnız serpildi. Devrim çocukları bir taneydi, milyarlarca bir… Nar ağacı misali. Sosyalizm gövdesindeki birler aynı zamanda milyar taneydi. Her büyük mücadele ise yalnızca bir adımla başlar. Tek adamla değil! Bu delilik olur öyle değil mi?

Devrim silsilesinde halklar yalnızdı. Örgütlü bir yalnızlık, güçlü bir fikir, yalnızca tek bir amaç; tek ve eşsiz..  O halde gündemi patlatmaya uğraşan ucuz güçlerin kitle iletişiminde kullandıkları yandaş araçlarla bizlere yalnızlığın tanımını çıkar ilişkisi içinde iletmeye çalışmalarına şaşmamalı. Şaşılmaması gereken diğer bir konuysa "daha çok sermaye daha az yalnızlık" fikrinin zincirden bir tasma oluşudur. Bu, bana Fight Club'tan şu repliği hatırlatır sürekli: "sahip oldukların sonunda sana sahip olur" ve kaybedecek bir şey kalmadığında bir nebze özgürlük hissedilebilir. Dünyaya sahip kadar zengin, fakat bir parasız olduğunu anlayacak kadar bilgin…

Emek gücünün sonsuzluğa uzanan  ve milyonlarca bir'inden biri olan saf yalnızlığı illa bireye mi devşirelim diyorsun? İndirgeyelim o vakit. Birde  böyle deneyelim. Bu düşünce, bahsettiğimiz kavramı ölüm ile aynı potaya sokar.

Ölüm kadar soğuk, ölüm kadar solgun ve ölüm kadar unutkan.. Belki de en büyük darbe buydu bireysel düşünen insana. Çünkü yalnızlıktan daha büyük ölüm var mıydı dünyada?

Sev û Hinar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder