1 Haziran 2016 Çarşamba

Sınıfa ne olmuş? Fanzin ne iş?

Fikri temelleri yaklaşık iki yıl öncesine dayanan dergi, temel dert olan “sınıfın görünmezliği” kaygısında ortaklaşan bir grup insanın yan yana gelmesi ve uzun tartışmalar sonrası ortaya çıktı. Burada sorulması ve yanıtlanması gereken iki husus var: Sınıfın görünmezliği ne demek? Yayın türü olarak neden fanzin?

İlkinden başlarsak şayet, ülkemizin hatırı sayılır bir kısmının liberal tarifle bile ‘işçi’ olduğu gerçeğine rağmen, herhangi bir sınıfsal refleksin doğru düzgün gösterilemeyişidir sınıfın görünmezliği. Bu durumun bireysel ve toplumsal bir takım sebepleri ve yansımaları vardır. Bu noktada amacımız sınıfımızın öykülerini, şiirlerini, deneme ve çizimlerini yani sınıfı sınıfa yansıtacak, umut üreten tüm paylaşımlarımızı size ulaştırmaktır.

İkinci başlık ise aslında teknik bir cevabı hak ediyor. Aramızda neredeyse kimsenin herhangi bir yayın geçmişinin bulunmaması, dergi formatının gerektirdiği iddiaya ulaşmak için hayli yol kat etmemiz gerektiği gerçeği ve sağladığı bir takım kolaylıklardan ötürü fanzini seçtik. Bu kolaycılık bizden yana bir küçük burjuva davranışının yansıması mıdır peki? Bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz fakat samimiyetle belirtmeliyim ki bu davranışların başı, görüldüğü yerde, ezilecektir. Buradan “hedefte dergi çıkarmak mı var” sorusu çıkar mı? Evet çıkar. Cevabımızı ise “şimdilik fanzin” diyerek verip bu başlığı da geçebiliriz sanırım.

Başlıktan devam edecek olursak, aslında sınıfa ne olduğu ayan beyan ortada. Bir sorudan çok bir iddiayı dillendiriyor. İşçi sınıfı, başından geçen türlü belalardan ve lanetlerden sonra soldan uzaklaştı-uzaklaştırıldı.
Aydınlanmacı ve sosyalist hareketlerle bağı kopan sınıf günbegün sağcılaşırken solun payına da sürekli daralmak düştü. Aşılmaz bir noktada mı peki? Sorunun yanıtı hayır olsaydı bu yayın olmazdı.

Bu sayımızda ve daha pek çok sayıda dizi şeklinde devam edecek bir Küba’ya seyahat yazısı, üç adet sınıfın bağrından kopan hikâye, iki yüz yıl sonrasının Sosyalist Türkiye’sinin gazetesinde yayınlanan köşe yazısı silsilesi, içten gelen birkaç adet şiir, değerli aydınımız Mustafa Kemal Erdemol’un kıymetli paylaşımları, hoşunuza gideceğine emin olduğumuz birkaç serbest çalışma bulunmakta. Her türlü eleştiri, öneri, katkı için bize ulaşmanızı ve etkinliklerimize katılmanızı bekliyoruz. Fanzin-okur etkileşimi arttıkça amacımıza yakınlaşacağız.

Sözü fazla uzatmadan sizi emeğimizle baş başa bırakıyoruz…

Editörden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder